Okolí Vlhošě

11.05.2010 15:47

Fotky 

Západní oblast CHKO Kokořínsko máme moc rádi, obzvlášť okolí Vlhoště. Dřív jsme tuto oblast často prozkoumávali na kolech - jezdili cestou necestou, zkoušeli opakovaně vyjíždět a sjíždět technické pasáže, balancovali na skalách, bloudili a zase nacházeli správnou cestu zpátky… Teď už si troufám říct, že to tu máme docela prozkoumané. Už jsme tu sice na kolech pár let nebyli (trochu jsme zpohodlněli), ale čas od času sem zavítáme s Merlíkem na pěší výlet. Nejlepší je vyrazit autem a zaparkovat na jednom ze strategicky výhodných stanovišť (např. Pavlíčky, Skalka, Dřevčice, Holany, pod Hvězdou, … možností je opravdu dost). Pro ty, kteří oblast moc neznají a chtějí si udělat obrázek, je nejlepší zaparkovat v obci Pavlíčky a vydat se nejprve po modré (asi 1/2 km po asfaltce, kde je ale zákaz vjezdu, takže tu můžete pejsky nechat běhat na volno) a potom pokračovat po žluté na Čap, bývalý skalní hrad s dominantou skalní věže - ten opravdu stojí za to navštívit, protože se vám z něj naskytne nádherný výhled na krajinu kolem. Poté co se pokocháte výhledem, můžete pokračovat po žluté na křižovatku, kde se žlutá setkává se zelenou trasou. Na křižovatce s Husí cestou se pak dáte doprava a pokračujete přes nádherné, borovicemi a vřesem porostlé Martinské stěny (přírodní památka) na další křižovatku turistických značených cest. Zde se můžete rozhodnout, jestli pokračovat dál na skalní útvar Husa a pak na Vlhošť, nebo jestli to otočit a po zelené se vrátit zpět pod Čap a pak po stejné asfaltce (modře značené do Pavlíček). Po cestě doporučujeme navštívit skalní útvary Krápník a Tisícový kámen. Kratší varianta (tj. vrátit se po Martinských stěnách přes Krápník zpět do Pavlíček, jak je vyznačeno na mapě) je podle GPSky necelých 15 km dlouhá.

Další možností je zaparkovat auto v obci Skalka a vyrazit pěšky po žluté. Na křižovatce „nad Kravími doly“ odbočit po modré doleva směrem na Vlhošť a pokračovat dál až na křižovatku Vlhošťský důl. Tady se pak můžete rozhodnout, jestli se chcete podívat na Vlhošť (vřele doporučujeme) nebo se vracet pomalu zpátky ke Skalce. Až na prodloužení o vlhošťský okruh je cesta zpátky stejná (samozřejmě existuje i spousta jiných cest než ty turisticky značené …): Na křižovatce „Vlhošťský důl“ se dáte po zelené na jihovýchod směrem na křižovatku „Pod Husou“. Posledních pár desítek metrů vás čeká docela prudké stoupání. Ale není čeho se obávat, zvládli jsme to i s kolama na zádech :o))). Dostanete se tak na Husí cestu. Chcete-li se podívat na přírodní památku Husa, otočte to do leva a teprve na křižovatce „Pod Husou“ u odpočívadla a pomníčku Járy Cimrmana se vydejte po žluté. Z Husy pak můžete vyrazit zpátky západním směrem na Skalku. Vzhledem k tomu, že jsem tentokrát neměla GPSku zapnutou celou cestu, nevím přesně, jak je trasa dlouhá. Odhadem tak 10 km. 

 

 

Z vesnice Skalka nebo Ostré se můžete vydat také na nedalekou zříceninu hradu Helfenburg.

 

Vřele tuhle oblast doporučujeme na výlet se psem, protože téměř celou dobu (pokud vaši psi nejsou poděsové a nevrhají se střemhlav ze skal), můžou běhat psi na volno. Nejezdí tu žádná auta, myslivce jsme tu také zatím nepotkali a turistický ruch sem zatím taky nedorazil.

—————

Zpět