LVT Vrbno pod Pradědem

18.08.2010 13:03

První srpnový týden jsme s Merlinem i Chiarou strávili pod stanem na už 4. ročníku Letního Výcvikového Tábora Psí školy Mimi v krásném prostředí Jeseníků ve Vrbně pod Pradědem. Sešla se tam naprosto úžasná banda lidí, takže kromě kvalitního výcviku jsme si užili taky spoustu srandy, která se často táhla až do časných ranních hodin. Každodenní brzké vstávání na stopy pak bylo občas trochu krušné :o). Celý tábor provázela na popud Radky komunikace dle písmene "P" - pro představu jukněnte na text "Akce P" na webíku Psí školy Mimi nebo na aktuality stránek Mirka s boxerkou Mikitou :o).

    Každému psu se naši výcvikáři, Věrka a Dušan, věnovali individuálně. S Merlíkem jsme trénovali poslušnost a stopy (obrany jsme, vzhledem k jeho povaze, už vzdali) a s Kirinkou jsme se zaměřili jak jinak než poslušnost a krom toho také na obrany. Respektive na rozvíjení kořistnického pudu v rámci tahání se o hadr. Zatím těžko říct, jak jí v budoucnu obrany půjdou, ale budeme se snažit dál…. teda spíš Dušan :o). Chiarka je jinak moc šikovná na poslušnost – pro kus žvance je ochotná udělat cokoliv. Už zvládáme „ke mně“, „k noze“, tošku obraty (nejhorší je vlevo), „sedni, lehni, vstaň“, štěkat na povel v sedě u nohy ( to jí nedělá žádné problémy), běháme přes kladinu a trénujeme „dvaceticentimetrovku“ vpřed i zpět, odložení v sedě a v leže a dlouhodobé (no, spíš krátkodobé) odložení. Taky jsme s Kirinkou začali stopovat - jak to ohodnotit? Hledat v trávě na kousky nakrájeného půl kila salámu a sežráním všeho si ještě zaloužit tu druhou půlku Chiarku samozřejmě nesmírně bavilo :o).

    S Merlinem jsme chodili na stopy každé ráno na nedalekou louku. Vzpomínám na náš první LVT před dvěma lety, kdy jsme spolu absolvovali úplně první stopy. Sbírali jsme pamlsky na zhruba 30 krokovém rovném úseku. Onehdá mě napadlo: “Hm, pěknej vopruz. Co na tom, sakra, kdo vidí? A tohle máme trénovat dál?“ Tahle disciplína mě tenkrát fakt nijak nenadchla. Pod hrozbou zkoušky ZPU-1 jsme ale začali poctivě cvičit a každý den jsme si šli vystopovat večeři. Merlin začal fungovat po té, co pochopil pravidla hry „neodstopuješ=nebaštíš“. Nikdy bych nevěřila tomu, že Merlina i mě začnou stopy někdy bavit. I když jsem letos na jaře získala ke stopám trochu positivnější přístup, musím přiznat, že zásadní zlom nastal až teď na táboře. Merlík mě mile překvapil. Takže po prázdninách zase budeme chodit stopovat večeři :o))). Už se nemůžu dočkat.

    Závěru celé akce korunoval závod rozdělený do kategorií štěňátka, stopaři, malý obranář a velký obranář. Pro první tři místa v každé kategorii byly připraveny krásné poháry, ale menší poháry „útěchy“ dostali i všichni ostatní. Chiarka samozřejmě soutěžila v kategorii štěňátek. Ta obsahovala prvky poslušnosti a krátkou obranu. Získali jsme čtvrté místo. S Merlinem jsme byli zařazení do kategorie sopařů, kde pes musel v doprovodu jiného psovoda řádně vystopovat svého páníčka. Další částí závodu pak byla „sranda“-poslušnost, kde musel psovod např. provádět cviky společně se svým psem. Největší sranda byla při cvicích „sedni-lehni-vstaň“ nebo při odložení za pochodu :o). Konečný výsledek ale nezávisel jen na samotném závodě, ale i na celkovém hodnocení práce v průběhu celého tábora, což před námi Věrka až do poslední chvíle tajila. S Merlíkem jsme se umístili jako druzí.

 

    Děkujeme moc Věrce a Dušanovi za uspořádání téhle supr akce včetně závěrečných závodů, děkujeme Zuzce, která pomáhala s přípravami a děkujeme všem ostatním účastníkům za skvělou atmosféru, která provázela celý tábor. Nejlepším důkazem toho, jak jsme si tábor užili, byla moje nedělní “ponávratová” depka z toho, že už je konec. Kiri se evidentně cítila po týdnu v přírodě podvyživená, takže aby neumřela hlady, roztrhala pytel s granulema a sežrala jich asi 2 kila. Jinak hafani prospali celou neděli. 

Na stránkách Psí školy Mimi (v oddělení "Fotogalerie": LVT 2010) má každý účastník výběr fotek z aparátů všech na táboře přítomných „paparazzi“ (asi nejvýstižnější označení všech zúčastněných fotografů :o)).

Tady je odkaz přímo na fotogalerii Merlinka a Kirinky.

A tady je malá soukromá fotogalerie jen z mého foťáku. Fotky, na kterých je panička, byly pořízeny většinou Zuzkou, Věrkou, Mírou nebo Radkou....díky moc.  Jo, zrcadlovka šla na dračku :o).  

—————

Zpět