Podzimní výcvikové soustředění s ChS Queen Elsa

16.11.2009 12:37

 

Nadešel podzim a s ním neodmyslitelně i podzimní výcvikové soustředění pořádané ChS Queen Elsa. Samozřejmě, že jsme se naň rozhodli s Merlíkem vyrazit a už od léta se n tuhle akcičku moc těšili.

Tentokrát se soustředění konalo v Herolticích u Tišnova v areálu kempu Brněnka, asi 20 km severozápadně od Brna. Kemp Brňenka je specializovaný na kynologické aktivity, disponuje velkým areálem určeným pro výcvik psů, vybavením na vodní záchranařinu, ale i parkurem pro výcvik agility. Kemp je situován v klidném místě, v malebném prostředí moravské krajiny na břehu řeky Svratky. Podél řeky vede malá pěšina a ve správném podzimním světle se naskytne úžasný pohled na řeku zahalenou do mlhy a orámovanou podzimním lesem. Okolní krajina je navíc protkaná spoustou turistických cest, takže jsme mohli podnikat kratší i delší průzkumné procházky.

       

Soustředění začínalo oficiálně ve středu 28.9.09 v 10:00 nástupem. Vzhledem k tomu, že by pro Jörga byla muka vyrazit z domova brzy ráno tak, abychom to stihli do nástupu, rozhodli jsme se vyrazit už v úterý navečer. Ve středu byl státní svátek a zdálo se, že se v úterý večer rozhodla migrovat podstatná část českého národa, takže naše cesta byla obohacena nechtěnou přestávkou v koloně na dálnici D1. Po několika hodinách jízdy tu a tam přerušované moudrými radami „paní Chytré“, jak říkáme naší navigaci, jsme konečně dorazili na místo. Ubytovali jsme se v malé dřevěné chatce vybavené dvěma palandami. Na horních jsme spali my, na jednu z dolních jsme dali veškerou bagáž a na druhé dolní se upelešil Merlinek. Možnosti luxusu spát na posteli si Merlík opravdu užíval, protože doma je mu to jen zřídkakdy dovoleno. Večer jsme pak strávili v hospůdce ještě s několika dalšími nedočkavci, kteří také přijeli o den dříve.

            Většina účastníků dorazila až ve středu a společně s asi 40 psy jsme se shromáždili na nástupu. Zhruba 50% psů byli berňáci, což je celkem pochopitelné, protože organizátoři jsou chovateli bernských a appenzellských salašnických psů, takže spousta lidí, kteří si od Sojkových vezmou štěndo, s nimi zůstává v kontaktu. Dalším nejhojněji zastoupeným plemenem byli appenzellíci. Merlinek byl tentokrát jediný zúčastněný hovík. Na nástupu jsme byli rozděleni do 4 skupin: štěnda, zkouškaři, skupina zaměřená na socializaci a výcvik psů v běžném provozu (nebo tak nějak jsem to pochopila :o) a agiliťáky. Původně jsme se chtěli s Merlíkem přifařit ke zkouškařům, ale vzhledem k tomu, že zájemců o agility moc nebylo, připojili jsme se nakonec k agiliťálům. Rozhodně jsme nelitovali. Agility jsme absolvovali dvakrát denně ve skupince 5 až 10 psů a mám pocit, že Merlíka dokonce začal tento psí sport docela bavit.

   

Tentokrát tu Merlinek neměl tolik konkurentů z kategorie „já jsem ten nejlepší dospělý pes a ty mi nesaháš ani po ramena“, takže si po většinu času mohl užívat volného pohybu a zařádit si se zúčastněnými fenečkami. Na druhou stranu jsme postrádali několik dalších psích i lidských kamarádů, kteří na tyto jarní a podzimní akce obvykle jezdívají. Škoda, snad se s nimi uvidíme na další akci.

            V pátek se pořádali závody v agility, na které se mohl přihlásit kdokoliv z účastníků soustředění. Bylo vyhlášeno několik kategorií: štěňátka­­­­, začátečníci, mírně pokročilí a experti. Se psy běhali dospělí i děti a všichni byli moc šikovní. Ačkoliv jsme se s Merlinem hlásili do kategorie začátečníků, šoupli nás mezi mírně pokročilé. S Merlíkem jsme byli na parkuru během závodu celkem rychlí, ale udělali jsme dvě chyby. Po závodech se všichni shromáždili v hospodě, kde bylo vyhlášení výsledků. My jsme si s Merlinem vysloužili krásné třetí místo. Celý závod byl fotograficky zdokumentován a doufáme, že se nám podařilo pořídit fotky všech zúčastněných (viz. odkazy na galerie z celého soustředění na konci textu).

     

            Místní hospůdka byla ústředním bodem kempu – účastníci se tu scházeli na snídani, oběd a večeři. Po večeři tu většina z nás zůstala sedět a povídalo se, hrálo se, zpívalo se …prostě jsme si užívali veselé společnosti fajn lidiček. Konaly se tu i přednášky týkající se výcviku, chovu psů a handlingu (neboli jak nejlépe na výstavě skrýt nedostatky svého psa).

                        Kromě běžného výcviku jsme měli i možnost seznámit se i se základy dogfisbee, to ale asi nebude nic pro nás, protože se Merlin místo toho, aby se snažil disk chytit, před ním uhýba :o).

            Mezi ranním a odpoledním výcvikem jsme s Jörgem a Merlinkem obvykle vyráželi na procházky po okolí a hledali ukryté poklady (geocache). Zejména díky keškám jsme poznali spoustu krásných míst, která by nás jinak vůbec nenapadlo navštívit. Také jsme nidky dříve netušili, že hrad Veveří je tak obrovský.

   

            Užili jsme si opravdu krásný víkend ve společnosti úžasných lidiček. S Merlinkem jsme byli 24 hodin denně, společně si zacvičili, Merlík si pohrál se starými i novými kamarády, my si pokecali a užili spoustu srandy s ostatními dvounožci i čtvernožci a na procházkách jsme prozkoumali nové kraje. Navíc jsme ulevili těm několika šedým potvůrkám v našich lebečních dutinách, které už křičeli, že nejen prací živ je člověk. Děkujeme Sojkovým, všem výcvikářům i všem přátelům za úžasně strávený čas.

            Fotoprůřez celou akcí - neroztříděno
            Výcvik agility
            Výcvik klasika
            Portréty a psí hrátky
            Agility závody
            Procházky a okolí

 

—————

Zpět